16.04.2013 15:57

Závislosť na cukre?

Možno sa to niekomu zdá ako nezmysel, ale výskumy ukazujú, že  cukor môže byť rovnako  návykový ako drogy alebo alkohol pretože  spúšťa podobné príjemne  signály v našom mozgu. Okrem toho posilňuje spojenie príjemných emócií s jedlom. Sladkosť je azda najrozšírenejšou odmenou pre deti od útleho veku a ostáva ňou často po celý život.  Tento zvyk môže viesť až k obmedzenej  sebakontrole  a prejavom návykového správania. O škodlivosti nadmernej konzumácie cukrov je toho popísané dosť, ale čo s tým? Skúste použiť niekoľko tipov, ktoré sa dokážu pribrzdiť neodolateľnú chuť na sladkosti.

1. Jedzte komplexné sacharidy.
Keď jeme vyváženú stravu s komplexnými sacharidy, bielkovinami a zdravými  tukmi, pocit nasýtenosti trvá oveľa dlhšie. Komplexné sacharidy sa uvoľňujú postupne a naša hladina cukru v krvi zostáva vyvážená, takže nepociťujeme potrebu rýchleho doplnenia cukrov.  Komplexné sacharidy možno napríklad  v celozrnných výrobkoch, strukovinách, ryži alebo zelenine. Okrem potrebnej zásoby sacharidov nám poskytujú aj vitamíny, minerály a dôležitú  vlákninu.

2. Raňajkujte.
Nepodceňujte  raňajky.  Ak začínate deň s prázdnym žalúdkom, môže vás odrazu prepadnúť veľký hlad a práve v tej chvíli ľudia siahnu po akomkoľvek jedle ktoré je po ruke. Často sú to nie najzdravšie voľby typu fast food, sladkosti ap. Pokiaľ začnete deň raňajkami  môžete sa tomu vyhnúť  rozpoznať signály vášho tela kedy je čas na ďalšie jedlo.

3. Uprednostnite  prírodné cukry.
Konzumácia čerstvého  alebo  sušeného  ovocia je lepšou alternatívou ako  konzumácia priemyselne  spracovaných sladkostí a cukrárenských výrobkov. Okrem prirodzených cukrov obsahuje ovocie potrebné vitamíny, minerály a tiež vlákninu. Pozor, ovocia s vyšším obsahom cukrov ako napríklad hrozno, tiež treba konzumovať s mierou.

4. Niečo pozobkať.

Milujem toto slovné spojenie a nie som sám. Veľa ľudí má na stole v obývačke či v práci misku a v nej niečo, čo sa dá pozobkať. Cukríky, keksíky, čipsy. Je až neuveriteľné koľko toho človek môže „pozobkať“ za deň. Stále častejšie sa stretávam s tým, že v miskách sú sušené jabĺčka, oriešky alebo semiačka.  Keď už musíme, tak toto je určite lepšia alternatíva.

—————

Späť