04.12.2010 20:06

Vážime si svoj čas?

„Čas je náš najcennejší majetok, ale máme tendenciu  ho  premárniť, zabiť  alebo  minúť, namiesto toho aby sme ho investovali.“ Povedal Jim Rohn. Takmer denne počúvam tú istú vetu: „Nemám čas“. Možno práve preto mi dnes prišiel na um tento citát a zamyslel som sa nad tým, ako si vážime svoj čas. Nechcem sa zaoberať štatistikou priemerne stráveného času pri televízii alebo nakupovaní.

To je dosť otrepaná téma. Množstvo ľudí si dokáže tieto dve činnosti držať pod kontrolou, a druhá skupina sa tým netrápi. Často sa však ľudia dostanú do pozície „dobrovoľníka“  bez toho aby si to uvedomili. Áno, skutočná vďaka patrí ľuďom, ktorí ako dobrovoľníci a bez nároku na odmenu pomáhajú ľuďom alebo sa zapájajú do služieb spoločnosti. Ja však mám na mysli ľudí, ktorí v snahe pomôcť svojej rodine, priateľom alebo kolegom v práci či biznise, začínajú preberať na seba ich úlohy a povinnosti. Niekedy až do takej miery, že sú  z toho unavení a vystresovaní, lebo im chýba čas pre seba.

 

Mohol by si ma odviezť do mesta? ... mohol by si zavolať?...mohol by si napísať ten list? ... a tak by sme mohli napísať desiatky rôznych požiadaviek na náš čas. Patríte k ľuďom, ktorí vždy odpovedia  ÁNO? Ale ak si sami nevážime svoj čas, prečo by to mali robiť druhí!   Time menežment nie záležitosť na pár riadkov, ale aj niekoľko jednoduchých zásad môže priniesť zlepšenie.

 

Namiesto toho aby ste robili veci za iných ľudí  jednoducho im to ukážte. Naučte ich napríklad ako si nainštalovať jednoduchý softvér, ako napísať mail alebo urobiť hovor cez internet.

 

Veľmi dobre funguje aj  „barter“, teda vzájomná výmena. Ak vás niekto požiada o váš čas na splnenie nejakej úlohy, žiadajte aj vy čas späť:  „ Odveziem ťa do mesta, ale potrebujem aby si mi tam urobil nákup“!

 

Buďte priamy!  Ak nemáte v úmysle povedať áno, neskrývajte sa za „možno“ alebo „ak sa mi bude dať.“  Nie je to fér voči druhej osobe a vy sa zbytočne stresujete hľadaním výhovorky a pocitom viny.

 

Stanovte si reálny časový plán svojich úloh a povinností podľa stupňa ich dôležitosti.

Nezabudnite na určitú časovú rezervu, tak aby dopravná situácia,  problémový klient v banke, alebo iné okolnosti nezrušili celý váš plán.

 

Urobte to pretože to chcete urobiť! Určite sú v živote situácie kedy nie je na mieste uvažovať či to urobiť či nie, napríklad nehoda alebo vážna nemoc . Pokiaľ sa však jedná a menej závažné situácie, najlepším pomocníkom pri rozhodovaní sú vaše emócie. Ak budete šťastní,  budete mať dobrý pocit  z toho že to urobíte, tak to urobte.  V opačnom prípade sa nebojte povedať NIE. Aj vy si zaslúžite čas pre seba a svoju rodinu.

 

 

 

 

—————

Späť