15.04.2022 17:04

V máji oslávime dvadsiate výročie.

Občianske združenie Budúcnosť je zdravý život oslávi v máji 2022 svoje dvadsiate  výročie. Znie to tak sucho, ale keď to človek rozmení na drobné, boli to  hodiny, mesiace a roky dobrovoľníckej práce, práce s ľuďmi pri tréningoch brigádach, prednáškach či ďalších aktivitách. Hodiny strávené prípravou materiálov, prezentácií či príručiek , ktoré sme vydali a iné aktivity. Nevdojak preblesne mysľou aký to malo význam, naozaj sme niekomu pomohli a hlavne ako ideme pokračovať ďalej. Samotný názov nášho združenia napovedá o smerovaní našich aktivít. Bola to najmä  komplexná propagácia a podpora zdravého spôsobu života,  zvyšovanie všeobecnej vzdelanosti a informovanosti v oblasti výživy a  efektívne využívanie voľného času so zameraním na rozvoj pohybových aktivít.

Propagácia a podpora zdravého spôsobu života

V rámci propagácie zdravého spôsobu života ako základného nástroja prevencie obezity a  srdcovo-cievnych ochorení sme  realizovali  vo viacerých  mestách Slovenska najmä prednášky a workshopy  na tému Zdravá výživa pri riešení nadváhy a obezity. Aby neostalo len pri slovách tak v spolupráci s MUDr. Petrom Beňom  - ambulancia modernej biomedicíny, sme organizovali  „Dni  zdravia“ , pri ktorých účastníci absolvovali  bezbolestné neinvazívne vyšetrenie diagnostickými prístrojmi  a následne konzultáciu  výsledkov s lekárom. Včasné odhalenie možných rizík a prevencia chorôb je menej náročné  než liečenie chorôb. Preto nás potešilo, že všetky termíny boli plne obsadené. Vzhľadom na záujem verejnosti budeme v tejto činnosti pokračovať aj v budúcnosti.

Zvyšovanie všeobecnej vzdelanosti a informovanosti v oblasti výživy

Táto oblasť je obzvlášť široká počínajúc pravidelnými informáciami na našich webových stránkach a neskôr i sociálnych sieťach až po menšie publikácie. So záujmom sa stretla napríklad naša príručka  „Chudnutie bez stresu“,   ktorú sme v elektronickej podobe poskytovali záujemcom ako praktický návod uplatňovania  zásady zdravej výživy pri redukcii nadváhy a obezity. Podobne tomu bolo aj s metodickou príručkou  „Nordic walking – prvé kroky“ ktorú sme spracovali v elektronickej aj printovej forme a  slúži k základnému oboznámeniu s nordic walkingom a jeho benefitmi. Obsahuje tiež jednoduchý návod ako začať so správnou technikou .

Efektívne využívanie voľného so zameraním na rozvoj pohybových aktivít.

V rámci rozvoja pohybových aktivít sme sa zamerali na rozvoj „nordic walkingu“ pre všetky vekové kategórie. Navštívili sme Fínsko, ktoré je kolískou tohto športu a medzi prvými sa začali propagovať tento šport  na Slovensku. Ukázali sme aj mladým ľuďom,  že chôdza s palicami  nie je len pre dôchodcov.   Podarilo sa nám do našich kurzov zapájať aj mladých ľudí do tridsať rokov. Okrem propagačných akcií sme realizovali víkendové kurzy nordic walkingu a rôzne športové súťaže ako napríklad Novohradský pohár  v nordic walking.

Či toho bolo veľa alebo málo závisí od uhľa pohľadu.

Našu činnosť sme vykonávali formou dobrovoľníckej práce vrátane finančného zabezpečenia. Na niektoré projekty sa nám síce podarilo získať nejaké granty alebo finančné príspevky, ktoré však zďaleka nepokrývali všetky výdavky s spojené s realizáciou. Z tohto pohľadu si môžeme povedať, že nám podarilo urobiť dosť, mnoho ľudí je nám vďačných za pomoc a možno je ešte viac tých, o ktorých ani nevieme. Matka Tereza raz povedala: „Všetko čo robíme je iba kvapkou v mori, ale keby sme to nerobili, tá kvapka by tam chýbala“. V duchu tejto myšlienky budeme aj my rozvíjať činnosť nášho združenia i naďalej.

—————

Späť