30.10.2010 15:13

Pevná vôľa všetko zdolá!

Neviem kto je autorom tejto myšlienky, ale od detstva som ju počul tisíc krát. Nie som presvedčený o tom, že sa tá jednoznačne aplikovať na všetky oblasti nášho života. Ako „tínedžer“ som strašne chcel byť rockovou hviezdou. Večer čo večer som drel prsty o gitarové struny až do krvi, napriek tomu sa  moje meno  nikdy neobjavilo v rebríčkoch hitparád. Možno chýbali vedomosti a určite chýbalo  hudobné nadanie, talent. Nehovorím, že na chudnutie človek potrebuje talent, ale nemôžem súhlasiť s tvrdením, že jediné čo k chudnutiu človek potrebuje je pevná vôľa.  Mentálne aspekty  chudnutia, sú nesmierne dôležité. Bez premyslenej  stratégie životného štýlu, výberu jedál, zvládania stresu, fyzickej aktivity a stanovenia priorít  je  chudnutie  prakticky nemožné.

Ďalším dôležitým faktorom sú vedomosti. Nie sme lekári, ale bez základných vedomostí o tom ako funguje ľudské telo, jeho metabolizmus, o tom ktoré jedlá sú vhodné, ktoré menej, aká pohybová aktivita je najúčinnejšia a množstva ďalších užitočných informácií sa ďaleko nedostaneme. Aj pevná vôľa má svoje hranice, ak by sme postavili náš program iba na nej, pravdepodobným výsledkom bude sklamanie a „rozhádzaný“ metabolizmus  Ak sa napríklad človek pustí do nejakej drastickej diéty, ktorá je spojená s odriekaním, konzumáciou „nechutných“ jedál   alebo dokonca hladovkou, môže to určitý čas vydržať.  Dokonca dosiahne aj úbytok hmotnosti, ale väčšinou myslí na to, kedy sa to už skončí a bude môcť „normálne jesť“.  Samozrejme ak sa vráti k pôvodnému životnému štýlu, dostáva sa do pôvodného,  ba dokonca ešte horšieho stavu ako predtým . Hovorí sa „ zmeň svoje zvyky, zmeníš svoj život“.  Ľuďom, ktorí odmietajú urobiť zmenu neodporúčam ani výživové doplnky na chudnutie, ktoré inak môžu byť výborným pomocníkom.

Naopak, pokiaľ si človek osvojí určité pozitívne návyky, krátkodobé vplyvy nehrajú žiadnu rolu.  V minulom mesiaci ma napríklad prechladnutie úplne vyradilo z pohybovej aktivity na dobu dvoch týždňov. Napriek tomu sa ručička na váhe nepohla smerom nahor ani o chlp, jednoducho preto, že svoj stravovací režim mám pod kontrolu.

 

Tak ako vám pevná vôľa nestačí k tomu aby ste viedli automobil, nestačí ani úspešnej kontrole vašej hmotnosti. Dôležitou súčasťou  sú vedomosti.  Nabudúce viac o tom, ktoré jedlá ako a kedy .

 

—————

Späť