24.11.2012 20:20

Skladačka života

Paradoxné prikázania napísal Dr. Kent M. Keith v roku 1968 ako súčasť brožúrky pre študentských lídrov na školách.  Od vtedy nespočetne krát obleteli celú zemeguľu v knižnom vydaní, nespočetne krát boli použité v rôznych prednáškach a seminároch a poslednom období nespočetne krát zdieľané na internete. Napriek desaťročiam nestratili svoju silu a pri tom sú veľmi jednoduché. Ja som sa s nimi stretol pred viac ako desiatimi rokmi v nejakom študijnom programe. Skriptá už dávno upadli do zabudnutia ale paradoxné prikázania ostali niekde v podvedomí, odkiaľ sa občas vynoria. Možno nezaškodí si ich trochu zopakovať:

 

  1. Ľudia sú nelogickí, nerozumní a sebeckí. Napriek tomu ich milujte.
  2. Ak konáte dobro, obvinia vás zo sebeckých pohnútok. Napriek tomu konajte dobro.
  3. Ak ste úspešní, získate falošných priateľov a ozajstných  nepriateľov . Napriek tomu buďte úspešní.
  4. Dobro, ktoré dnes vykonávate , bude zajtra zabudnuté. Napriek tomu konajte dobro.
  5. Čestnosť a úprimnosť vás robia zraniteľnými. Napriek tomu buďte čestní a úprimní.
  6. Najväčší muži či ženy s najväčšími ideálmi môžu byť zastrelení  aj najmenšími ľuďmi s najnižšími myšlienkami. Napriek tomu majte najvyššie ideály.
  7. Ľudia cítia s porazenými  ale nasledujú víťazov. Napriek tomu bojujte za porazených.
  8. To, čo roky budujete, môže byť za noc zničené. Napriek tomu budujte.
  9. Ľudia potrebujú pomoc, ale ak im pomôžete, môžu na vás zaútočiť. Napriek tomu ľuďom pomáhajte.
  10. Dajte svetu to najlepšie čo vo vás je, a on sa vám obráti chrbtom. Napriek tomu dajte svetu to najlepšie čo vo vás je.

/Zdroj: The Paradoxical Commandments ,  Dr. Kent M. Keith/

Možno sa vám to pri prvom prečítaní zdá nelogické, nezmyselné , ale v tomto prípade nedajte na prvý dojem. Možno sa to zdá niekomu až šialené, no mnohým sa zdá šialený i dnešný svet. Chceli by sme spravodlivejší, krajší, lepší, ale taký nevznikne  sám. Takým ho môžeme urobiť my. Každý z nás. Každý tým svojim malým kúskom „puzzle“ každodennej skladačke života.

—————

Späť