23.01.2015 20:24

Sedem tajomstiev ako si udržať mladosť a žiť dlhšie.

Donedávna  sa konvenčná medicína pozerala na telo ako  na stroj, ktorý sa nevyhnutne musí pokaziť tak, že  už ho nie je  možné opraviť. Predpokladalo sa,  že náhodné chemické reakcie určujú  všetko, čo sa deje v tele, telo a myseľ sú oddelené a na sebe nezávislé, a gény do značnej miery určujú  naše zdravie a dĺžku života.

Dnes aj vedecký výskum dospel  k radikálne odlišnému chápaniu: Kým telo sa zdá byť materiál, v skutočnosti je to pole  energie a inteligencie, ktorá je neoddeliteľne spojená  s mysľou. Teraz vieme, že to, čo bývalo považované za "normálne", teda starnutie a progresívny prechod  do fyzickej a duševnej neschopnosti,  je z veľkej časti podmienená reakcia. Myseľ ovplyvňuje každú bunku v tele a preto ľudské starnutie je ovplyvniteľné a premenlivé. Človek sám môže tento proces  urýchliť alebo  spomaliť a dokonca zvrátiť .

Existuje mnoho štúdií, ktoré dokazujú silný vplyv ľudského  myslenia a  presvedčenia na starnutie.  Aj keď všetci máme genetické predispozície, naše zdravie a starnutie nie je vopred určené. Naše  vedomé voľby,  naše správanie, zvyky a smer, kde  zameriavame našu pozornosť, môžu zmeniť náš biologický vek.

Nasledujúcich  sedem krokov sú praktické spôsoby, ako preniknúť do vášho vnútorného zásobníka neobmedzenej energie, tvorivosti, vitality a lásky.

 
1) Zmena vášho vnímania  svojho tela a starnutia.

Vnímanie je selektívny akt pozornosti a interpretácie. Vaša realita je  formovaná  zvykmi a vnímaním.  Ak hovoríte o svojom tele také veci ako:  „Som už dosť starý aby som potreboval  okuliare na čítanie", "Som príliš starý na to, aby som skúsil cvičiť " , "Chorobu som zdedil po otcovi „  a množstvo podobných vyhlásení , vedome si  privolávate zhoršenie  stavu  vášho tela a proces starnutia.

 

Majte  na pamäti, že vaše bunky  reagujú na to, čo hovoríte, takže ak chcete mať boľavý chrbát ako váš  otec, budete ho mať.  

Naopak , ak si každý deň potvrdíte, že vaše svoju duševné a fyzické schopnosti rastú dostanete pozitívny výsledok.

 

2) Zníženie stresu a meditácia


Meditácia je jednoduchý  ale účinný nástroj, ktorý nás zavedie do stavu hlbokej relaxácie. Tento stav „rozpúšťa“ únavu a nahromadený stres, ktorý   urýchľuje  proces starnutia. Počas meditácie sa  naše dýchanie spomaľuje, náš krvný tlak, srdcová frekvencia  a hladina stresového hormónu klesá. Zo svojej podstaty, meditácia upokojuje myseľ  a keď je myseľ v stave pokojného  vedomia, telo sa uvoľňuje tiež.

Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí pravidelne meditujú trpia oveľa  menej hypertenziou , ochoreniami  srdca, úzkosťou  a ďalšími  chorobami spojenými  so stresom, ktoré urýchľujú starnutie. Navyše nové štúdie zisťujú, že meditácia doslova obnoví mozog.
Potvrdzujú jeho „plasticitu“ teda  schopnosť rásť a meniť sa v akejkoľvek fáze života. Môžeme pestovať silu nášho mozgu a udržať mladistvú myseľ rozvíjaním  pravidelnej  meditačnej praxi.

 

3) Pokojný spánok

Pravidelný  a pokojný spánok je ďalším  kľúčom k udržaniu zdravia  a vitality. Bohužiaľ, mnoho  ľudí  sa chváli ako málo spánku im stačí , akí sú výkonní a podobne.  V skutočnosti nedostatok kvalitného spánku  narúša prirodzenú rovnováhu tela, oslabuje náš imunitný systém a urýchľuje proces starnutia.

Človek  všeobecne potrebuje šesť až osem hodín výdatného spánku každú noc. Pokojný spánok znamená, že nepotrebuje k spánku lieky alebo alkohol.  Jednoducho zaspíte ihneď ako zaľahnete a vypnete  svetlo a spíte  celú noc. Ak sa ráno prebudíte oddýchnutí a plní energie tak ste mali pokojný spánok. Ak sa cítite unavení a bez energie , tak spánok nebol dobrý.

Zvýšiť  kvalitu spánku môžete tým, že si vytvoríte pravidelné cykly, to       znamená,  si líhate vždy v pravidelnom čase. Tiež prospieva, že vo večerných hodinách jete  len ľahké jedlá aby váš spánok nebol obmedzovaný  tráviacimi procesmi. Spánku prispeje aj krátka prechádzka po večeri pred spaním . Veľmi dôležité je vyčistiť pred spaním svoju myseľ. Zanechajte starosti a  problémy , ktoré ste nevyriešili počas dňa .

 

4) Starajte sa o zdravú výživu svojho tela.

Je množstvo  "mŕtvych" potravín,  ktoré urýchľujú starnutie ale veľa takých, ktoré ho  obnovujú a oživujú.  Minimalizujte konzumáciu  konzervovaných a mrazených potravín, jedál ohrievaných v mikrovlnných rúrach alebo vysoko spracovaných jedál . Zamerajte sa na konzumáciu  surových potravín a čerstvo pripravených jedál.

Jednoduchý spôsob, ako sa uistiť, že ste získali vyváženú stravu, je zahrnúť šesť chutí (sladké, slané, kyslé, prenikavé, horké a zvieravé) v každom jedle. Typická americká strava má tendenciu byť ovládaná chuťou sladkou, kyslou a slanou.  (hlavné chute hamburgeru). My však potrebujeme komplexnú škálu, pretože napríklad štipľavé, horké, a zvieravé chute  sú protizápalové a podporujú metabolizmus. Tieto chute sa nachádzajú v potravinách, ako sú reďkovky, zázvor, horčica, paprika, špenát, hríby, čaj, šošovica, šalát a tak ďalej.

Spolu s šiestimi chuťami si naplňte tanier i farbami dúhy. Potraviny, ktoré sú tmavo modré, fialové, červené, zelené alebo oranžové sú lídrami v antioxidantoch  a obsahujú veľa živín, ktoré zvyšujú imunitu a zlepšujú zdravie.

Príklady potravín dúhy:

• Červená: Červená paradajky (najmä varené), červená paprika, červená / ružový grapefruit, vodný melón, červené hrozno, červená repa, červená kapusta, jablká, jahody, čerešne, višne, maliny, brusnice

• oranžová / žltá: squash, mrkva, sladké zemiaky, sladké zemiaky, tekvica, melón, mango, pomaranče, papája, nektárinky

• Zelená: brokolica, kel, špenát, kapusta, hrášok, avokádo, listovú zeleninu

• Tmavomodrá a fialová: Slivky, čučoriedky, čierny maliny, černice, fialové hrozno, baklažán (s kožou)

 

5) Cvičenie

Jedným z najdôležitejších spôsobov predlžiť mladosť  a žiť dlhšie, je pravidelné cvičenie. Existuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú   silný účinok cvičenia na mnohé  príznaky   starnutia, vrátane svalovej hmoty, sily, aeróbnej kapacity, hustoty kostí a úrovne cholesterolu. Okrem toho cvičenie nielenže udržuje  telo ale aj u myseľ a podporuje emocionálnu pohodu.

Kompletný fitness program zahŕňa cvičenia pre rozvoj flexibility, kardiovaskulárnej  kondície a silový tréning. Nájdite si aeróbnu aktivitu , ktorú môžete robiť pravidelne tri až štyri krát   týždenne  v trvaní  dvadsať až štyridsať minút.  Potom nezabudnite ešte pridať päť až 10 minút strečingu .
Dôležité je aby ste si našli  fyzickú aktivitu, ktorá vás baví, robili ju pravidelne.  Nehľadajte nič zložité a zabudnite na výhovorky. Uvidíte aký zázrak urobí len obyčajná chôdza.



 

6) Láska a priateľstvo

Izolácia a osamelosť vytvára  podmienky pre rýchle starnutie. Štatistiky napríklad potvrdzujú, že úmrtnosť v dôsledku srdcového infarktu je najvyššia u mužov  nedávno  ovdovených  alebo po náhlej strate zamestnania . Emocionálne hodnota sociálnych väzieb je obrovská, ale v niektorých krajinách, vrátane USA, sme sa posunuli v opačnom smere.  S vysokou mierou rozvodovosti, neúplných rodín a pohybom populácie  sociálne väzby stále klesajú.
Kľúčom je tu zostať v spojení a otvorený novým vzťahom v priebehu svojho života. Odolať nutkaniu ísť pokojne do izolácie  pretože to napríklad  spoločnosť očakáva.  Strata priateľa alebo životného partnera  je nevyhnutnou súčasťou starnutia  a mnoho ľudí nemôže nájsť náhradu alebo im chýba motivácia k náhrade.   Pod pojmom "náhrada", nemám na mysli novú manželku a rodinu (aj keď to je určite možné), ale citové väzby, ktoré znamenajú niečo, čo pre vás a ponúka aj naďalej zmysel vašej existencie. Čítanie alebo sledovanie televízie v akomkoľvek množstve nemôže nahradiť  kontakt s človekom na úrovni lásky a starostlivosti.
 

7) Udržujte si mladistvý myseľ


Stará múdrosť hovorí: "Nekonečná  flexibilita je tajomstvo nesmrteľnosti." Keď budeme  pestovať flexibilitu vedomia, môžeme obnoviť sami seba v každom okamihu a zvrátiť proces starnutia. Deti sú  najlepším príkladom  otvorenosti a flexibility. Hrajú a smejú  sa slobodne a dokážu nájsť zázrak aj v najmenších veciach. Sú nekonečne tvorivé, pretože ešte nie  sú spútané povrazmi limitujúcich predstáv a obmedzení.

Ak chcete zachovať mladistvú myseľ, napíšte  si dve alebo tri veci, ktoré sú úplne detské a urobíte ich . Mysli na niečo, čo evokuje detstvo pre vás, napríklad jesť   zmrzlinu, na  ihrisku ísť  na hojdačku, farbiť obrázky alebo  stavať  hrad  z piesku. Nájdite niečo, čo prináša späť zmysel pre humor, ktorý  ste mali ako dieťa. Aj keď si myslíte, že ste vyrástli,  vyberte jednu z týchto činností a urobte ju dnes.

 

Autor: Deepak Chopra

Preklad: steve

—————

Späť