24.06.2015 20:43

Šálka kávy pre zdravie

Spotreba kávy siaha stáročia dozadu. V 17. storočí v Anglicku popularita nápoja podnietila  vznik celej rady kaviarní, ktoré boli nazývané „Penny univerzity ", pretože za jeden cent si človek  mohol  kúpiť šálku kávy a viesť intelektuálnu konverzáciu s ostatnými. V súčasnej dobe s viac ako 500 miliárd šálkami spotrebovanej kávy ročne, je káva jedným z najpopulárnejších svetových nápojov. Ale to, čo robí tento nápoj tak výnimočným?

Šálka ​​kávy v dopoludňajších hodinách skutočne môže znamenať viac ako  len zvýšenie energie. Stále viac a viac výskumov hovorí o zdravotných  výhodách  spojených  s pitím tohto nápoja, tu je niekoľko z nich:


Čierna káva (bez mlieka alebo smotany a cukru ), má veľmi nízky počet kalórií.


Káva je zdrojom antioxidantov

Káva je bohatým zdrojom antioxidantov. Podľa výskumníkov z University of Scranton je v USA j zdrojom číslo jedna. Joe Vinson, Ph.D., vedúci autor štúdie, povedal, že "Američania získajú viac antioxidantov z kávy, než z akýkoľvek iných zdrojov.


Potenciálne zdravotné výhody spojené s pitím kávy:  ochrana proti diabetu 2. typu, Parkinsonovej chorobe, prevencia  ochorenia pečene a posilnenie srdca.  Taliansky vedci zistili, že pri troch šálkach denne sa riziko ochorenia pečene znižuje o 40 až 50 %.

Zdroj: medicalnewstoday

Na webstránke môžete nájsť celý článok s podrobnejšou charakteristikou jednotlivých štúdií. Kávičkárov určite poteší , že robia niečo pre svoje zdravie a ešte im to aj chutí.

—————

Späť