16.05.2013 16:02

Recept na dlhovekosť.

V apríli tohto roku oslávil Jiroeman Kimura žijúci v japonskom meste Kyotango  svoje 116. narodeniny.   Takto sa  Kimura stal  najstaršie žijúcou osobou na svete.  Je jednrecept na dlhovekosť a zdravieým z dvanástich  žijúcich ľudí,  ktorí sa narodili pred rokom 1900.   Je takmer neuveriteľné   čo všetko tento jednoduchý človek počas svojho viac ako storočného života prežil.  Do svojich 65 rokov pracoval  Kimura ako poštár , potom sa venoval farmárčeniu a v deväťdesiatke si  začal užívať zaslúžený odpočinok . Žije obklopený desiatkami vnúčatá, pravnúčat ba i pra -pra  - vnúčat  a sám sa považuje za šťastného človeka.

Samozrejme, Kimurova dlhovekosť už dávnejšie priťahuje pozornosť vedcov  a u kázalo sa, že nie je jediným z jeho generácie v okolí, ktorí si takto užívajú.  Len pár hodín jazdy autom žije 115-ročný  Misao Okawa, druhá najstaršia osoba na svete. Je to náhoda, že dvaja  najstarší  ľudia na svete sú z Japonska?  Možno nie celkom.  Japonci sa dožívajú  najdlhšieho veku spomedzi  všetkých krajín na svete.  Vedci pripisujú túto  dlhovekosť  tradičnej  japonskej strave., ktorá obsahuje  veľké množstvo zeleniny, rýb, ovocia a sóju. Určite k tomu prispieva aj vysoká miera zodpovednosti za vlastné zdravie. Tieto faktory určite vplývajú aj mieru obezity, ktorá je v tejto krajine veľmi nízka.

Samotný Kimura praktizoval japonský spôsob stravovania, nazývaný "hara hachi bu," ktorý znamená jednoduché pravidlo  - najesť za vždy len na 80 %.  No priznám sa, niekedy je ťažko vstať od dobrého jedla, ale sústavné prejedanie určite nie je cesta ku zdraviu.

Ľudia od nepamäti hľadali elixír mladosti a neprestávajú ani teraz.  „Anti-aging“  sa stáva „priemyselným odvetvím“  . Veda výrazne pokročila, ale jedna zázračná tabletka zatiaľ  neexistuje. Neustále sa to točí okolo troch základných faktorov. Nastavenie myslenie, správna výživa a primeraný pohyb. To sú všetko veci,  ktoré máme do značnej miery vo vlastných rukách. Každý si hľadá svoju cestu, ja kráčam s nordic walking.

—————

Späť