01.04.2013 19:39

Osviežujúci a liečivý

Koreň zázvoru sa v tradičnej východnej medicíne používa už niekoľko tisíc rokov a mal postavenie univerzálneho lieku. Postupne sa rozšíril aj do našich oblastí. V súčasnosti je známy ako prostriedok proti tráviacim ťažkostiam, kolikám a nadúvaniu.  Najnovšie publikované štúdie dokonca  preukazujú jeho účinok proti niektorým druhom rakoviny. Pre svoje protizápalové a analgetické účinky sa odporúča pri liečbe artritídy. Osobne som sa presvedčil o vynikajúcich účinkoch zázvoru najmä pri liečbe chrípky a prechladnutia. Zázvorový čaj ochutený medom a citrónom je priam balzam na telo i na  dušu. Nielenže pomáha bojovať s vírusmi, ale dodáva telu energiu, ktorá počas choroby prirodzene chýba . Výborná chuť a osviežujúce účinky čaju z čerstvého zázvoru sú dôvodom prečo si ho doprajem niekoľko krát v týždni.  Známe príslovie však hovorí, že aj dobrého veľa škodí. Platí to aj pri zázvore. Zdravý človek by nemal prekročiť dávku 4 g čerstvého zázvoru denne. Osoby s chorobami zažívacích orgánov a tehotné ženy musia byť pri užívaní ešte opatrnejšie. Môj recept na zázvorový čaj je veľmi jednoduchý: Jeden gram zázvoru (asi 1 cm koreňa) postrúham alebo najemno nakrájam, zalejem pol litrom vriacej vody, nechám trochu vychladnúť, potom dochutím medom a citrónom.

Ak   ste tento nápoj ešte neokúsili možno je čas to urobiť.

—————

Späť