10.04.2012 19:21

Muž, ktorý sa nemal rád.

O význame pohybu pri redukcii hmotnosti je už toho popísané dosť. Keď odložíme výhovorky, ktoré nás nikam nedovedú môžeme sa zamyslieť na tým aký pohyb by nám vyhovoval, tak aby kládol primerané  nároky na naše telo,  čas i peňaženku. V období, keď som prevádzkoval posilňovňu sme často zažili návaly nadšenia, ktoré skončili po jednom dvoch tréningoch. Bývalo to zvyčajne po sviatkoch alebo pred dovolenkami, keď sa mnohí snažili zlikvidovať dôsledky nemiernej konzumácie jedla cvičením.  Napriek, našim upozorneniam to takýto nadšenci zvyčajne prehnali a výsledkom  bola  len bolesť. Samozrejme, väčšina ľudí nerada prežíva bolesť a tak si povie „toto nie je pre mňa“. 

Skutočne, toto nie je cesta, pretože  len pravidelné úsilie prináša výsledky. Odborníci odporúčajú minimálne 20 minút aeróbneho pohybu denne. Ešte lepšie je zaradiť do svojho týždenného programu 4 až 5 tréningov v minimálnej dĺžke 40 minút.  Prvý a rozhodujúci faktor je naša štartovacia pozícia. Boli časy keď som týždenne nabehal 30 kilometrov bez nejakých problémov. Mal som o tridsať rokov  menej a vážil niečo pod sedemdesiat kilogramov. Keď som sa pokúsil behať pri svojich 127 kilogramoch o tri dni som už mazal kĺby proti bolesti a premýšľal o návšteve ortopéda.   Hanba či nie, hneď som s tým prestal a hľadal  iné riešenie.  Jednoducho beh vzhľadom na moju aktuálnu telesnú kondíciu nebol  a ešte stále nie je tá  najvhodnejšia aktivita.

Beh je síce  jeden z energeticky najnáročnejších pohybov,  čo by mohlo byť  z hľadiska spaľovania tukových veľmi výhodné. Na druhej strane platí, že čím vyššia nadváha tým väčšie nebezpečenstvo  hlavne pre pohybový aparát. Napriek kvalitnej obuvi trpia  najmä kĺby a chrbtica. Takže v snahe si pomôcť,  môže si človek veľmi uškodiť.  

Druhý je časový faktor.  Všeobecne nie sú vhodné pre behanie tvrdé asfaltové alebo betónové povrchy. Keď  človek býva neďaleko parku či lesa , kde je dostatok chodníkov alebo  lesných cestičiek, je to ideálne.  Ak by sme mali ísť autom či autobusom hodinu, aby sme našli vhodný terén možno bude lepšie zvážiť iné športové aktivity, pretože časový stres by určite nášmu zdraviu neprispel.

 Samozrejme, ako vo všetkom i tu máme možnosť voľby a nič nie je nemožné ak veríte v úspech.

Poznám muža, ktorý ako sám hovoril, nemal sa rád. Mal nadváhu, fajčil a nestaral sa o svoje zdravie. Vo svojej päťdesiatke sa rozhodol to zmeniť. Skoncoval s fajčením, začal behať a postupne zhodil 15 kilogramov. Beh mu tak učaroval , že začal behať maratón.  Jeho zmena priniesla ovocie.  V roku oslavy svojich 65 narodenín zvládol okrem oslavy zabehnúť  ešte  štyri maratóny.  Prečo? Teší sa z toho, stretáva nových ľudí a užíva si život. Tento i tisíce ďalších príbehov ľudí okolo nás potvrdzujú, že na zmenu nikdy nie je neskoro.

Ak vás to inšpirovalo a povedali ste si,  že si raz ten maratón zabehnete aj vy, treba venovať dosť času príprave. Čo sa týka peňaženky  patrí beh medzi finančne menej náročné športy, neplatíte žiadne vstupné a najväčšia investícia, ktorá vás čaká je obuv. Na tej  sa  určite neoplatí šetriť.  Nohy nás nosia celú život a niekedy to doslova nemajú ľahké!  Nechajte si poradiť v špecializovaných predajniach, kde je veľký výber špeciálne upravenej, odpruženej bežeckej obuvi. Je  veľmi dôležité aby sa obuv perfektne prispôsobila  anatómii chodidla. Čo sa týka použitých materiálov, najmenej sa noha potí ak je horný diel vyrobený zo vzdušného materiálu, do dažďa sú zas vhodné nepremokavé materiály. Okrem obuvi vystačíte  s bežným športovým oblečením. Dobrú službu urobí nepremokavá bunda, ak vás od tréningu neodradí ani dážď. Určite nezaškodí siahnuť aj po nejakej odbornej literatúre, ktorá vám pomôže vyvarovať sa najčastejších chýb.

—————

Späť