21.11.2010 08:58

Iba 15 minút denne.

„Ja budem radšej dvakrát toľko cvičiť, ale nebudem sa obmedzovať v jedle“ vyhlásila pani vo fitnes, keď som jej navrhol vypracovanie stravovacieho plánu. Toto odhodlanie jej samozrejme nevydržalo ani týždeň. Keď vylúčime obezitu zapríčinenú inými chorobami, hlavnou príčinou je disproporcia medzi príjmom a výdajom. Jednoducho naša populácia je oveľa viac ako pre 30 rokmi ale hýbe sa oveľa menej. Dokazujú to desiatky štúdií, ale stačí sa pozrieť okolo seba, najesť sa môžeme aj v „drive in“ , do prírody nás odvezie SUV, výťah na každom kroku a bez diaľkového ovládača nesadneme k „telke“.   Je veľkým omylom myslieť si, že jedinec trpiaci nadváhou, ktorý sa nevenuje pravidelnej pohybovej aktivite vydrží náročný tréning v posilňovni alebo desať kilometrový beh denne. Takéto pokusy končia veľmi rýchlo bolesťami svalov, kĺbov alebo dokonca zranením. Pravdou je, že bez zmeny svojich stravovacích návykov nemáte šancu zbaviť sa nadváhy. Reklamné slogany typu: „zbohom guľaté bruško ... krásna postava ... iba za 15 minút denne“ , bývajú dosť ďaleko od pravdy ale dobre predávajú rôzne „samocvičiace“ zariadenia.

Pravidelná pohybová aktivita môže však zohrať významnú úlohu pri riešení nadváhy. Odborné štúdie dokazujú, že pravidelný pohyb môže zlepšiť dosiahnuté výsledky až o 20 %. Dobrá správa pre tých, ktorým je šport proti srsti: „Poznám prípady keď ľudia znížili svoju hmotnosť o 20 až 25 kilogramov bez cvičenia.“  Všeobecne v prospech pohybovej aktivity hovoria ďalšie pozitíva – je výborná  na relax, odbúravanie stresu, podporu kardiovaskulárneho systému a imunity. Osobne som si zvolil „walking“ -  chôdzu, je to prirodzený pohyb, ktorý možno vykonávať takmer všade, nenáročný na vybavenie a čas, ale každý človek je iný.

Ak človek naozaj zoberie pohyb vážne, môže sa stať že upravil stravu, športuje a ručička na váhe stojí. Nezabudnite, svaly sú ťažšie  ako tuk, ale účinok vašej snahy musíte zbadať v centimetroch alebo jednoducho na oblečení. Takže ste na správnej ceste.

—————

Späť