28.11.2010 08:01

Hľadanie vinníka.

Vždy sa pousmejem keď si spomeniem ako sme v roku 1996 počas nášho pobytu v spojených štátoch nakupovali. Kráčajúc supermarketom sme brali do rúk rôzne potraviny, študovali a takmer na každej bolo napísané „NO FAT“ (bez tuku). Marian  chytil do rúk krásne prerastanú slaninku a prehlásil. „No, dúfam že na slaninu to nenapíšu!“ Mal pravdu.

Naozaj v deväťdesiatych rokoch bolo všeobecne považovaný tuk za najväčšieho nepriateľa, ktorý spôsobuje obezitu. Dáva to zmysel keďže kalorická hodnota na jeden gram tuku je dvojnásobná oproti proteínom alebo uhľohydrátom.  Okrem toho nízkotučná strava má pozitívny vplyv na prevenciu a liečenie niektorých chorôb. Štúdie dokazujú, že ľudia ktorí obmedzili príjem tukov zo zdravotných dôvodov zaznamenali úbytok hmotnosti bez toho aby sa o to snažili.

Výrobcovia i obchodníci sa veľmi rýchlo prispôsobili a zaplavili trh potravinami s nízkym alebo  nulovým obsahom tuku.  Obezita u populácie za uplynulých dvadsať rokov však napriek tomu prekvapivo narástla. Čo sa stalo? Množstvo ľudí spadlo do tejto pasce v domnienke, že môže konzumovať takéto potraviny v akomkoľvek množstve. Zabudli na to, že tieto potraviny s vysokým obsahom uhľohydrátov  a cukrov boli často nabité ešte väčším množstvom kalórií.  Tuky si nakoniec svoju pozíciu v našej stave obhájili. Sú nevyhnutné pre fungovanie organizmu, pretože obsahujú niektoré dôležité vitamíny, alebo napomáhajú vstrebávaniu v tuku rozpustných vitamínov ako napríklad A, D a E. Okrem toho plnia ďalšie funkcie v ľudskom tele. Vyvážená strava s obsahom všetkých zložiek je teda najlepším riešením aj pri boji s obezitou. Pri nakupovaní si preto všímam nielen obsah tuku, ale aj ostatné zložky.

 

—————

Späť