21.09.2015 20:00

Hľadajme tie správne veci, ktoré nás môžu spájať.

V sobotu 19. Septembra sa konala v športovo rekreačnej zóne mesta Lučenec na Priehrade Ľadovo súťaž nordic walkingu. Toto podujatie bolo záverečnou etapou projektu „Nordic walking nás spája“ , ktorý sme realizovali vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti HEINEKEN Slovensko v rámci programu Pohoda za mestom.

Ranná búrka nahnala trocha smútku do našich tvárí a odradila časť  prihlásených účastníkov. Potom sa počasie umúdrilo a tí čo prišli neľutovali. Vo Fínsku, ktoré je kolískou nordic walkingu,  chodia spolu celé rodiny alebo spoločenstvá, pretože tento šport je vhodný pre všetky vekové kategórie. To nás inšpirovalo aj pri tvorbe projektu a  realita nám ukázala, že nordic walking môže naozaj ľudí spájať. Na štart sa postavili deti, ženy a muži od 7 do 83 rokov aby zabojovali o prvé miesta vo svojej kategórii alebo si trať prešli len tak , pre radosť. Po pretekoch všetkých čakalo chutné občerstvenie od nášho majstra kuchára a spoločné posedenie. Napriek nie práve najlepšiemu počasiu sa väčšina účastníkov nenáhlila s odchodom . Aj o tom by mal byť podľa nás amatérsky šport, rozhovory, nové priateľstvá a dobrá nálada.

Realizovaný projekt však zahŕňal i čosi viac ako chôdzu s palicami.  Dobrovoľníci z nášho nordic walking klubu v Lučenci odpracovali desiatky brigádnických hodín pri čistení a drobných úpravách tratí v Lučenskom lesoparku.  Vybudovali odpočívadlá na trase a sedenie s ohniskom pri altánku, ktoré slúži všetkým obyvateľom mesta. Ďakujem za obetavú pomoc Jánovi a Laure Šárovcom, Ladislavovi Kováčovi, Stanislavovi Novotnému , Karolovi Baculíkovi, Anete Krupovej, Vierke Harmáčkovej   a ďalším ,  ktorí priložili ruku k dielu. Bol  by to dlhý zoznam, ale ich tváre nájdete na našej FB stránke alebo ešte lepšie ,  môžete s nimi stretnúť keď prídete medzi nás.  Stretávame sa pravidelne každý štvrtok a nedeľu .

Neodmysliteľným faktorom úspechu nášho projektu je podpora a dlhodobo dobrá spolupráca  s vedením Mesta Lučenec a spoločnosti Mestské lesy Lučenec. Touto cestou im ďakujeme. Pani primátorka Alexandra Pivková podporila naše podujatie i  osobnou účasťou v súťaži a môžeme povedať, že v konkurencii obstála veľmi dobre.

Unavení ale spokojní sme si večer mohli povedať, že máme za sebou ďalšiu úspešnú akciu, ktorú nám po čase budú pripomínať už len fotky či drobné upomienkové predmety. Na čo však ľudia málokedy zabudnú je to ako sa niekde alebo s niekým cítili. Väčšina účastníkov nám slovom či úsmevom dala najavo, že sa cítili dobre.

Záverom mi dovoľte vysloviť skromné prianie aby sme nie nielen v športe ale i v živote viac hľadali tie správne veci, ktoré nás môžu spájať a nie rozdeľovať.

 

—————

Späť