22.03.2011 07:37

Hamburger alebo šalát.

Zdravie je stav kompletnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody a nielen ako stav neprítomnosti  choroby alebo  slabosti. To hovorí stručná definícia podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia).

Zdravie dostáva pri narodení každý takpovediac v základnej výbave. Otázka je ako s ním človek hospodári. Všeobecne platí, že to čo človek dostáva zadarmo si nie vždy váži. Na jednej strane sa predlžuje priemerný vek, ale aká je kvalita života vo vyššom veku? Je smutným faktom, že aj napriek stále narastajúcim nákladom na zdravotnú starostlivosť stúpa chorobnosť. Človek, zvyknutý po tisícročia žiť v tesnom vzťahu s prírodou, bol v poslednom storočí  vrhnutý do prostredia plného syntetických chemických látok, znečisteného ovzdušia, jedov v potrave a stresu. Je pochopiteľné, že to všetko neúmerne zaťažuje človeka, jeho  imunitný systém, v tele sa kumulujú toxické látky a ľudský organizmus ľahko podľahne rôznym ochoreniam. Chemické lieky často iba eliminujú  príznaky chorôb, ale neodstraňujú príčinu problému.

Stav nášho životného prostredia ako jednotlivci nemáme úplne pod kontrolou. Svojim správaním môžeme prispievať  k tomu aby táto planéta bola stále miestom pre život. Napríklad tým že separujeme odpady pre recykláciu, obmedzíme emisie vo výfukových plynoch, venujeme sa ochrane prírody a množstvo ďalších vecí v každodennom živote.

Stav svojho zdravia však môžeme  vziať do vlastných rúk. Je to oblasť ktorú má každý z nás v rozhodujúcej miere pod svojou kontrolou. Vy predsa rozhodujete či si dáte hamburger alebo zeleninový šalát, či sa pôjdete prejsť alebo si sadnete k televízoru, či si dáte pivo alebo zelený čaj. Tisícky zdanlivo banálnych rozhodnutí, ktoré v končenom dôsledku ovplyvnia kvalitu a dĺžku života veľmi podstatnou mierou.

 

Prevencia je vždy jednoduchšia a lacnejšia ako riešenie následkov. Práve to je dôvod prečo sme sa zamerali na šírenie myšlienok wellness – zdravého životného štýlu.

Wellness je pre ľudí, ktorí sa cítia dobre, chcú sa cítiť dobre,  spomaliť proces starnutia a zostať zdraví tak,  aby sa nestali klientmi zdravotnej starostlivosti. Žiť svoj život tak aby všetky oblasti života boli v rovnováhe  je ideálne ale nie jednoduché. Je to veľmi široká problematika. Je na každom z nás či sa o to bude snažiť alebo posunie zodpovednosť na zdravotníctvo, lekárov či spomínanú Svetovú zdravotnícku organizáciu.

 

 

—————

Späť