17.09.2016 13:33

Gratulujeme novým inštruktorkám Nordic walking klubu Lučenec.

Dieťa sa obvykle naučí chodiť do jedného roka dosiahnutého veku a väčšina populácie s tým vystačí na celý život. Možno práve preto je dosť rozšírený nesprávny názor, že chôdzu s palicami ako sa laicky nazýva nordic walking, nie je potrebné sa učiť. Aby sme veci uviedli na správnu mieru siahnime trochu do histórie nordic walkingu.

Chôdzu s palicami začali už v tridsiatich rokoch uplynulého storočia používať fínski bežkári na letnú prípravu. Postupne sa tomuto štýlu chôdze venovalo stále viac trénerov, lyžiarskych škôl, ktoré začali šíriť informácie aj medzi verejnosťou. Zaujímavým dátumom bol 5. január 1988 , kedy sa mali konať v Helsinkách preteky v behu na lyžiach. Náhla zmena snehových podmienok však spôsobila, že preteky nebolo možné absolvovať na lyžiach a tak sa stovky pretekárov vybrali na trať iba s palicami. Po skončení pretekov naberal novovzniknutý šport na obľúbenosti. V roku 1997 fínsky výrobca lyžiarskych palíc uviedol na trh špeciálne palice pre tento šport pod ochrannou známkou Nordic Walker a tak dostal nový šport i svoj názov Nordic Walking.

Nordic walking je silovo – vytrvalostným športom, ktorý má celý rad zdravotných benefitov ako napríklad odbúravanie stresu, zlepšenie psychickej pohody, posilnenie srdcovo-cievnej sústavy, prevencia osteoporózy, redukciu nadváhy a mnohé ďalšie. Významný špecifikom je, že pri správnej technike  nordic walkingu  sa zapája do činnosti  až 90 % svalov ľudského tela.  

Ak teda chcete chodiť pre zdravie je potrebné sa správnu techniku naučiť. V opačnom prípade nemôžete očakávať , že sa dostavia všetky spomínané zdravotné účinky. Dokonca pri dlhodobom praktizovaní chôdze nesprávnou technikou sa môžu dostaviť i bolesti svalstva či pohybového aparátu.

Obyvatelia Lučenca a blízkeho okolia majú výhody, ktoré nám často vyznávači nordic walkingu z iných lokalít aj závidia. Sú to trasy v mestských lesoch pri Ľadove a fungujúci Nordic Walking klub Lučenec, kde sa môžete správnej technike naučiť. Určite tomu prispejú aj naše nové inštruktorky Laura Šárová, Danica Kancková a Simona Šimová, ktoré uplynulý víkend úspešne zvládli kurz „Sprievodca Nordic Walking“ . Tento kurz organizovaný SANW (Slovenská asociácia Nordic Walking) je základným stupňom prípravy inštruktorov,  ktorí majú záujem viesť lekcie, cvičenia a akcie Nordic Walking.

Gratulujeme im a sme radi, že Nordic walking klub Lučenec môže v súčasnosti poskytnúť  záujemcom pomoc štyroch inštruktorov. Základná inštruktáž a tréningu sú poskytované zdarma. Ak to chcete vyskúšať stačí prísť medzi nás na Ľadovo. Schádzame sa pravidelne v utorok, štvrtok o 17:30  a v nedeľu o 9:00. Vezmite si športovú obuv, oblečenie a dobrú náladu. Palice vám na začiatok aj zapožiame.

—————

Späť