21.04.2014 10:15

Ďalší úspešný nordic walking víkend.

Kúpele Sliač patrili od detstva k mojim obľúbeným miestam a tak niet divu, že  kráčajúc po známych cestičkách  sa okamžite vynárajú spomienky.  Chodievali sme tam s rodičmi dosť  často.  Pamätám, ako som nalepený na oknách vŕzgajúceho vagóna ,  netrpezlivo vyzeral cieľ našej cesty. Vlkanová, Hronsek, Veľká Lúka  ...   a konečne ... stanica  Sliač kúpele.  Neviem či to bola nejaká zvláštna energia tohto miesta, či kúpeľná atmosféra s trochou noblesy  alebo zmrzlina a hranolky, ktoré  k výletu neodmysliteľne patrili. Vždy som sa tam cítil dobre a rád sa tam vraciam.

Aj preto ma potešilo, že sa nám s vedením kúpeľov podarilo dohodnúť celkom  zaujímavé podmienky pre organizovanie našich kurzov nordic walking.  Hoci  zub času spolu s nedostatkom  financií na údržbu , sa podpísali na  celkovom stave niektorých chodníkov a exteriérových prvkov, stále sú výborným miestom na oddych a rekreačno športové aktivity.  Pre nácvik nordic walking  sú priam ideálnym miestom.  Poskytujú v veľkú variabilitu vo výbere povrchov, profilu a dĺžky trate. Naši účastníci  mali možnosť trénovať na mäkkých  lesných chodníčkoch  ale vyskúšali si tiež  nordic walking po tvrdom asfalte alebo kamennej dlažbe.  Prevažne rovinatý terén s miernym stúpaním a klesaním  umožnil tréning  rôznej  techniky  a intenzity chôdze. Merania pulzovej frekvencie ukázali, že naši účastníci boli v dobrej telesnej kondícii a mohli sa naplno kochať krásou prebúdzajúcej  sa prírody. Čerstvý vzduch a dobrá nálada umocnili  pozitívne účinky tréningu. Na izby sme sa vracali príjemne unavení a každý sa tešil na relax v kúpeľoch.

V kúpeľoch Sliač poskytujú viac ako 50 liečebných procedúr. Základom sú procedúry využívajúce termálnu minerálnu vodu  a prírodný žriedlový plyn.  Samotná voda je výnimočná. Na svete sú len štyri doposiaľ známe miesta, kde vyvierajú pramene prirodzenej izotermickej teploty  s vysokým obsahom oxidu uhličitého.  Jeden z nich sa nachádza práve v kúpeľoch Sliač. Používa sa najmä na liečbu chorôb obehového ústrojenstva, pohybového ústrojenstva alebo onkologických ochorení. V našom prípade nám výborne poslúžil na regeneráciu svalov, kĺbov a celkový relax po aktívnom tréningu.  Sedací uhličitý kúpeľ v minerálnom bazéne je balzam na telo i na dušu. Nikto z nás nemal „svalovku“ a večer  sa nordic walkeri nedali zahanbiť ani na tanečnom parkete.

Môžeme povedať, že tento kurz sa vydaril. Za všetkých slová jednej z účastníčok Janky Ž. : „Mám pekné  zážitky, pozdravujem a ďakujem“

—————

Späť