08.01.2013 15:47

Ako dlho vydržia?

Hovoríme o novoročných predsavzatiach. Vzhľadom na dátum je to ešte stále veľmi aktuálna téma.

Nechcem polemizovať či je to dobré dávať si ich alebo nie.  Jednoznačný názor neexistuje ani medzi odborníkmi, ale faktom ostáva, že podľa rôznych štúdií a štatistických údajov dostupných na internete  si ich dáva približne päťdesiat až sedemdesiat percent respondentov.  Najčastejšie sa týkajú zmien života, zbavenia sa fajčenia alebo nadváhy.  Novoročné predsavzatia spolu s plesovou sezónou sú príčinami  prečo i posilňovne počas januára a februára často praskajú vo švíkoch. Zažil som to v časoch keď som sám posilňovňu prevádzkoval.  Začiatkom marca však návštevnosť začala klesať. Nie je to však nič prekvapujúce. Časť klientov presunula svoje aktivity do voľnej prírody, časť sa svojich cieľov a predsavzatí postupne vzdávala.  Tento trend potvrdzujú aj  dostupné štatistiky, ktoré hovoria, že po prvom týždni nového roka je ešte aktuálnych až 75 % predsavzatí, po šiestich mesiacoch už iba 46%.  Nie, neprináleží nám súdiť. Skôr by sme mohli ľuďom, ktorí naozaj chcú niečo v živote zmeniť podať pomocnú ruku. Tu je niekoľko tipov ako lepšie zvládať novoročné predsavzatia:

  1. Stanovte si cieľ, ktorý je reálny - teda taký aby ste  v prvom rade vy sami uverili, že  je možné ho dosiahnuť
  2. Získajte podporu okolia.  Partnera  alebo priateľov,  ktorí vás podporia a vydajú sa na cestu s vami. Okrem toho,  ak svoj cieľ oznámite druhým,  motivuje to k vyššej zodpovednosti.
  3. Snažte sa vydržať pri plnení svojich cieľov najmenej  tri týždne, pretože  približne 21 dní trvá kým sa z pravidelne vykonávanej činnosti vyvinie zvyk. Vypestuje si tých dobrých zvykov čo najviac.

Samozrejme tipov a trikov ako si pomôcť je oveľa viac. Práve preto môže byť prospešné pridať sa k nejakej skupine, ktorá má podobné ciele a záujmy. Vzájomná podpora  a výmena skúseností  vás v ťažkých chvíľach podrží.

—————

Späť