11.10.2013 20:18

1. nordic walking súťaž v Lučenci

Naše  občianske združenie Budúcnosť je zdravý život,  sa už viac ako desať rokov venuje propagácii a podpore zdravého životného štýlu.   Nedostatok financií je častým dôvodom, ktorým ľudia  ospravedlňujú absenciu športu v ich každodennom živote.  Faktom    je, že niektoré športy sú finančne dosť náročné.  Vhodnou alternatívou sa ukazuje  nordic walking. Pre svoje pozitívne účinky na zdravie človeka a pomerne nízku náročnosť na vybavenie  sa rýchlo šíri svetom.  Najväčší rozmach zaznamenal vo  Fínsku, ktoré  je kolískou tohto športu. Krajina má približne  5,3 milióna obyvateľov. Viac ako sedemsto tisíc  z nich minimálne raz do týždňa   kráča s palicami v rukách  pre svoje zdravie. Slovensko  je  čo do počtu obyvateľov porovnateľné ale  priaznivcov nordic walkingu by sme  zatiaľ mohli rátať na stovky.  Preto sa snažíme  propagovať tento šport a získavať viac priaznivcov aj v našom regióne. To bol jeden z cieľov realizovaného projektu „Vykročme spolu   za zdravím“.  Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore z Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP.

Pri realizácii projektu v mestskom lesoparku nám vyšli v ústrety aj zástupcovia mesta Lučenec. Spolu s pomocou dobrovoľníkov a členov nášho združenia bol teda projekt predurčený  na úspech.  Členovia združenia i naši sympatizanti odpracovali množstvo hodín pri úprave  chodníkov v teréne,  odstraňovaní odpadkov a značení  trojkilometrovej trasy. Dobrú spoluprácu sa nám podarilo nadviazať so Základnou  školou v Lučenci, na Haličskej ulici 7,  z ktorej sa do  1. Nordic walking súťaže v Lučenci zapojilo najviac žiakov.  Riaditeľ školy Ján Mižúr  s pedagogičkou Klárou Majorošovou  nám  osobne pomohli s prípravou  detí  aj počas pretekov, za čo im chceme aj touto cestou poďakovať. Ďakujeme aj Laure Šárovej s manželom Jánom za pomoc pri pretekoch  a všetkým, ktorí sa zapojili do nášho projektu.

Samotná súťaž, ktorá sa uskutočnila v sobotu 5. októbra, bola len jednou z etáp. Ocenenia víťazov i drobné upomienkové predmety všetkých potešili. Nás teší, že počet priaznivcov nordic walkingu rastie a naďalej budeme pokračovať v pravidelných  stretnutiach a tréningoch. Aktuálne informácie o našich aktivitách nájdete na stránke: www.nordic-walking-sport.sk.

 

—————

Späť